Oseriösa Låssmeder

Allmänheten varnas! Se upp med oseriösa låsjourtjänster!
”Locksmith scammers” har nu etablerat sig i Sverige! Hur gör man när blir utelåst? Historiskt sett så använde man Gula Sidorna för att hitta en jourlåssmed när man sökte hjälp. Idag är det en Googlesökning som gäller.
I USA och i delar av Europa har man under en längre tid haft problem med Locksmith scam (låssmedslurendrejeri), falska online låssmeder som pressar pengar från människor som är bara vill få sin dörr öppnad – och som hamnar i en situation där blir svårt att ifrågasätta priset som oftast blir väsentligt högre än det som utlovats.
Hur går det till i USA?
Skumma företag, ”lead generators”, skapar hundratals webbplatser för låssmedsföretag som inte existerar, ibland med bilder av skyltfönster som inte finns, och listar dessa företag hos Google. När de väl är listade i systemet, använder de sig av tusentals falska Google-konton för att skriva falska recensioner och hävdar att den aktuella låssmeden gör ett bra arbete och är prisvärd.

När du som intet ont anande kund inser att du har låst dig ute ur ditt hus eller bil och söker på Google efter en närliggande låssmed, kommer resultaten av dessa att dyka upp. När du ringer numret som finns (eller om du klickar vidare till hemsidan) överförs samtalet till ett callcenter som drivs av ”lead generators”, ofta utanför landet. Personen i andra änden av linjen kommer att ge dig en låg prisuppgift, och dirigerar sedan din förfrågan till en underleverantör i ditt område.

I vissa fall kommer den person som kommer inte vara en riktig låssmed och åtgärdar problemet på ett sätt som förstör låset och skapar ett dyrare arbete. Underleverantören säger att jobbet var mer komplicerat än väntat och begär ofta tre till tio gånger mer i betalning än den ursprungliga prisuppgiften. De räknar med att de flesta människor väljer att betala räkningen. Varför stoppar inte Google detta? Google har motåtgärder för att upptäcka falska listningar, men verksamheten att lura systemet är så lukrativ att de ”lead generators” som uppträder som lokala låssmeder skapar nya falska listningar snabbare än de gamla kan rensas ut. De hittar ständigt nya högteknologiska sätt att lura sökmotorjätten Hur går det till i Sverige?

Det som händer i Sverige och nu speciellt i Stockholmsområdet liknar väldigt mycket exemplet från USA. Skillnaden är att man valt att använda Google Adwords istället med alla tänkbara sökord och alla tänkbara namn på stadsdelar. När du går in på en sådan hemsida möts du ofta av budskapet ”Låssmed i närheten från 150:-” Recensioner från nöjda kunder känns också igen. Det brukar också alltid finnas en bild på en professionell kundmottagare (oftast kvinna med headset). Det hela ser väldigt professionellt ut och det är inte helt lätt att upptäcka att man har med lurendrejare och bedragare att göra. Vad skall man se upp med? 1 Svarar i telefon med generiska ord som låssmed eller service. Uppger sällan något företagsnamn. Fråga efter företagets namn?

2 Om du frågar hur mycket det kostar får du alltid ett pris från XXX:-
3 Utlovar hjälp inom 30 minuter 4 Servicebilen som kommer är oftast omärkt eller har magnetskyltar 5 Har sällan profilerade arbetskläder och visar ingen företagslegitimation. 6 Använder oftast förstörande öppningsmetoder som skapar höga kostnader.
7 Begär betalning enbart med kontanter, skyller ev. på att kortläsaren är trasig. 8 Svåra eller omöjliga att få tag i efter utfört arbete
De aktörer som beskrivits enligt ovan är lurendrejare och bedragare som går ut med låga lockpriser som alltid bli väsentligt högre, har inga anställda, talar oftast inte
svenska, är hotfulla samt gör dåliga jobb. F-skatt saknas och inga registrerade firmor finns.
Man jobbar ungefär på ett liknande sätt som de irländska eller brittiska asfaltsläggarna som brukar komma till Sverige varje vår.
Anlita ett Auktoriserad Låsmästarföretag som bär SLR:s logoype så är du garanterad en fackman med rätt kompetens som inte lurar sina kunder.

Ett reportage från expressen